het leven volgens henkdecorte

18 februari 2007

Red Bart


Vanmorgen een bijzonder aangrijpend gesprek gehoord met Bart De Wever in Titaantjes op Radio1. Pat Donnez slaagde erin om de voorzitter van de N-VA een aantal mooie, straffe en ontroerende uitspraken te ontlokken.
Zo vertelde De Wever o.a. hoe ze destijds zo dom waren om de afschuwelijke naam Nieuw-Vlaamse Alliantie - mét koppelteken - te bedenken voor hun partij. Gelukkig was er dat koppelteken, want er bestond al een NVA: de Nederlandse Vereniging van Autisten!
Toen zijn emo-moment in november 2006 ter sprake kwam - toen hij tijdens de Dedecker-crisis tot tranen toe geëmotioneerd raakte over zijn strategische blunder en zijn politieke toekomst - vergeleek Pat Donnez hem met Bert Anciaux. De Wever reageerde meteen gevat: "dat is echt gemeen, er is toch een verschil tussen echte en krokodillentranen!?". Die zat!

In het mooiste fragment van het gesprek vertelde hij dat hij als kind van niet erg bemiddelde ouders op een school zat met bijna uitsluitend rijkeluiskinderen. Op een ouderavond deed de speelplaats dienst als parkeerplaats voor de ouders. De auto van de familie De Wever stak schril af tegen de rest van het wagenpark: het was een Lada. Het vernederende beeld van die eenzame, versleten Lada met roestplekken tussen de blinkende Duitse luxewagens heeft hem voor altijd getekend.
Wat een mooi beeld van hoe je als kind plots beseft dat de wereld niet eerlijk is. Je zou dan denken dat - als zo iemand politiek geëngageerd raakt - dat toch minstens in sociaal-economisch linkse hoek is. Niet dus.
En dat vind ik zo vreemd aan Bart De Wever, die man is superintelligent, geweldig gevat, heeft tonnen humor, kent alle personages van The Simpsons, is moedig (is de enige Vlaamse politicus die nooit een debat met Filip Dewinter uit de weg gaat), getrouwd is met een Nederlandse vrouw... en dan zit die bij een partij als N-VA. Hoe komt het toch dat zo iemand Vlaams-Nationalist en oerconservatief wordt? Met mijn beperkte verstand kan ik er niet bij dat slimmen mensen zo anti-sociaal en zo kortzichtig nationalistisch kunnen zijn. Hopelijk bestaat er iemand die NOG slimmer is dan Bart en die hem redden kan. Red Bart en de wereld is ook gered.

Je kan het hele interview met De Wever hier herbeluisteren. Zeker doen!

1 opmerking:

Rikkert zei

Twee jaar geleden hoorde ik De Wever voor eigen publiek spreken. Het was duidelijk dat die man verre van anti-sociaal is, integendeel ! Zijn kennis over de problematiek van de armoed trof me. Nadien vroeg ik hem waar hij die kennis opdeed. Als student had hij vaak meegewerkt aan het uitdelen van voedselpakketten aan minderbedeelden. Daar had hij gezien hoe armoede eruit zag en hoe ze ontstond. Een ervaring die vele "linkse" meisjes en jongens uit een meer begoed milieu misschien hebben moeten missen. Trouwens betekent links en wat betekent rechts ?