het leven volgens henkdecorte

09 februari 2007

Waar slaapt u?

10 maanden cel wegens belastingsfraude. Dat hangt de voormalige bondscoach van Nederland, Zuid-Korea en Australië boven het hoofd. Op 27 februari beslist de rechter of Guus Hiddink echt naar de cel moet of niet.
Ik heb het niet voor Hollanders, nog minder voor Hollandse voetbalcoaches en nog veel minder voor Hollandse voetbalcoaches die belastingen ontduiken maar ik heb hier toch wel enige bedenkingen bij. Weet je waarom hij veroordeeld wordt? De Nederlandse fiscus heeft dankzij tot-op-het-bot-onderzoek harde bewijzen gevonden voor het feit dat Hiddink enkele jaren geleden (na zijn geweldige campagne met Zuid-Korea op het WK in eigen land) alleen maar om fiscale redenen in België woonde. Zijn huis in Hamont-Achel was niet meer dan een - weliswaar dure - lege doos. Hij woonde namelijk met zijn lief in Amsterdam en heeft in Hamont-Achel zelfs nooit geslapen. Dàt is namelijk de voorwaarde om belastingen te mogen ontduiken in een buurland: je moet er al eens een nachtje hebben doorgebracht. Hallo!?
Ik dacht dat we tegenwoordig in een eengemaakt Europa leefden, waarin de plaats waar je woont toch geen invloed zou mogen hebben op de belastingsschaal waarin je valt. Hoe naïef van mij. Neen, als die arme Guus tussen oktober 2002 en juni 2003 gewoon af en toe eens zijn bed had gebruikt - met of zonder lief - of zelfs maar een keertje het licht had laten branden of een barbecue in de tuin had georganiseerd dan was hij geen fraudeur. Nu wel.

Geen opmerkingen: