het leven volgens henkdecorte

09 mei 2007

Niet zo geheime code


Ivan Basso heeft bekend en toch ook weer niet. Hij heeft wel de bedoeling gehad om zich te doperen, maar hij heeft het uiteindelijk niet gedaan, of niet kunnen doen, want hij was al geschrapt nog voor de Tour van 2006 gestart was. Ik hecht weinig geloof aan zijn 'spectaculaire' bekentenis, maar soit, daar wil ik niet over hebben.

Er is iets anders in die hele zaak rond dokter Fuentes die mij bezighoudt. Basso heeft pas bekend nadat er gewoon veel te duidelijke bewijzen tegen hem waren. Bij Fuentes lagen er zakjes bloed en patiëntenlijsten met daarop de codenamen "nr 2" en "Birillo". Ik ben geïntrigeerd geraakt door die codenamen.
Codenamen zijn er toch om iets geheim te houden? Je gebruikt codenamen om de echte personen achter die code te beschermen voor derden: zijnde de vijand, de politie, je officiële partner, kortom, iemand die NIET mag weten wie er achter die codenaam schuilgaat. Maar wat voor nut heeft het als die codenamen zo gekozen zijn dat je heel gemakkelijk kan achterhalen op wie ze slaan?
Neem nu die "Nr2" en "Birillo": iedereen uit het wielermilieu wist meteen dat die nr2 verwees naar Basso, Basso was namelijk in de Tour van 2005 tweede, achter de onaantastbare Lance Armstrong. Bovendien verwijst die andere codenaam Birillo ook heel duidelijk naar Basso, dat is namelijk de naam van zijn hond. En naar het schijnt staat er op een van zijn fansites een foto van Ivan met zijn hond Birillo. Dus echt moeilijk was het niet.
Welke codenamen staan er nog meer op die lijst van dokter Fuentes? Het zijn er meer dan dertig en er zijn er nog wel een aantal die voorlopig geheim gebleven zijn, maar bovenaan de lijst stond bvb "Hijo de rudicio" wat volgens mijn spaanse vrienden te vertalen is als ‘de zoon van kleine rudi’. Rarara wie zou dat zijn? Er is maar één kleine Rudy in het wielerpeloton en die heet Rudy Pevenage en van wie is Rudy al 10 jaar de steun en toeverlaat? Jan Ullrich. Zo maak je het de speurders wel makkelijk natuurlijk.
Als je dan codenamen gebruikt om geen bewijzen achter te laten, dan kies je toch codenamen die geen enkele verwijzing bevatten? Is die Fuentes echt zo dom, onderschatte hij de speurkwaliteiten van de spaanse politie of WILDE hij dat die wielrenners gevat werden?
Ik heb heimwee naar de tijd dat de mannen van Sardonis nog niet wisten wie bij Merlina achter de codenamen "waterman" en "boogschutter" schuilging.

Geen opmerkingen: