het leven volgens henkdecorte

17 juni 2007

De kiezer heeft niet altijd gelijk.

De uitslag was niet echt helemaal correct voorspeld maar de reacties waren wél te voorspellen: "de kiezer heeft altijd gelijk". Het kwam uit de monden van zowel winaars als verliezers. Het duurde tot dinsdag eer iemand - met name Peter Tom Jones van Groen! - het aandurfde om te stellen dat de kiezer deze keer misschien toch niet helemaal gelijk had. De reactie daarop was dan op haar beurt weer perfect te voorspellen: "arrogante linkse intellectueel!"

Wel, een intellectueel zal ik mezelf niet gauw noemen, maar met "arrogante linkse" als geuzennaam wil ik graag door het leven.

De kiezer had namelijk geen gelijk. Waarvoor heeft 'de' kiezer (kent er trouwens iemand die mens zijn gsm-nummer?) dan wel gekozen als hij zo gelijk heeft? Voor Yves Leterme en zijn fucking goed bestuur en zijn zekerheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid! Veiligheid! Alsof er ooit één politicus zou zeggen dat hij pleit voor meer onrechtvaardigheid en voor onveiligheid in de samenleving. Maar goed, de kiezer heeft Leterme gewild om dat in de praktijk te brengen. Het zij zo.

Wat heeft de kiezer nog meer gekozen? Populistisch en extreem rechts. Vlaams Belang heeft - wat sommige arrogante linkse intellectuelen ook mogen beweren - niet of amper verloren en is nog steeds de tweede grootste partij in Vlaanderen. Wel degelijk democratisch verkozen door diezelfde kiezer die altijd gelijk heeft. Een stukje van die kiezer heeft ook voor Lijst Dedecker gekozen, de partij van het gezond verstand. De partij van het ongezond populisme bedoelt u. Ik betrap mezelf ook wel 'ns op een bedenking als "Dedecker heeft soms toch wel eens gelijk." Ja natuurlijk heeft hij soms gelijk. Als hij vindt dat politiek meer moet zijn dan postjes uitdelen en dat justitie dringend hervormd moet worden heeft hij - samen met zijn kiezer - natuurlijk gelijk. Maar als hij godverdomme pleit voor lagere verkeersboetes en een een vlaktaks is zijn gezond verstand toch ver te zoeken. Dedecker en Vlaams Belang gebruiken niet toevallig bijna dezelfde officieuze slogan "wij zeggen wat u denkt."


Maar dat is het 'm net. Politici moeten niet zeggen wat de kiezer denkt. Politici moeten slimmer zijn, moeten meer hun gezond verstand gebruiken dan de kiezer dat doet. Daarom zijn zij vertegenwoordigers des volks en de kiezer maar gewoon volks. Plat populisme is te makkelijk gewin.

Goede ouders geven hun kind ook niet altijd gelijk maar proberen ook minder populaire beslissingen te nemen. Dat is soms namelijk beter voor de opvoeding van dat kind. Of voor de gezondheid. Of voor de portemonnee. Goede ouders weten wel wat goed is voor hun kind.

Dat kind mag dan misschien beginnen huilen, het heeft daarom nog niet gelijk.

Welnu, die verdomde kiezer dus ook niet.

2 opmerkingen:

Hans zei

Tja, Henk, het is allemaal nogal relatief natuurlijk. Je kan het allemaal gaan analyseren en van 100 verschillende kanten bekijken, maar de facto heeft de winnaar uiteindelijk alijd "gelijk".
Voor mij persoonlijk heeft het standpunt rond de uitstap uit kernenergie de doorslag gegeven voor mijn keuze (in welke richting is niet relevant voor mijn betoog). Wie er hieromtrent echt gelijk heeft zal pas binnen afzienbare tijd blijken en dan nog...

henk de corte zei

@hans
Wat die kernenergie betreft heb je misschien...euhm..gelijk. Dat is een probleem waarvan wellicht heel weinig mensen kunnen inschatten hoe het precies zit.
Maar ik heb vooral moeilijk met het plat populisme van sommige politici. Als Yves Leterme zegt dat hij wil vermijden dat de gewone Vlaming binnenkort misschien in het donker moet ontbijten dan erger ik mij verschrikkelijk. Dat is veel te makkelijk scoren. Leer de mensen toch zuiniger omgaan met energie ipv hen naar de mond te praten.