het leven volgens henkdecorte

19 oktober 2008

Zonde van de zendtijd

Mag ik even Gella Vandecaveye citeren? "De kogel is door de kerk, de knoop is doorgehakt en de teerling is geworpen." Gella had het over haar afscheid van de competitiesport toen ze deze geweldige volzin gebruikte. Ik wil 'm gebruiken om te melden dat het Canvas-programma waaraan ik nu al enkele maanden werk eindelijk een titel heeft. Ten tijde van de eerste proefopname was onze werktitel nog Iets in de media. Dat is wat 18-jarige meisjes en jongens met meer ambitie dan talent meestal antwoorden op de vraag "Wat wil je later doen?". Het was ook wat presentatoren Henk en Bert doen in het programma: iets in de media.

Helaas. Op het moment dat Canvas besloot dat het boekenprogramma van Leyers en Verdonschot Iets met boeken zou heten werd er bij ons op kantoor hard gevloekt. Dat die 'iets' in ons geval tenminste nog een dubbele betekenis had telde helaas niet meer mee. Terug naar af.
Er zijn tientallen alternatieven bedacht maar geen enkele kon echt tippen aan Iets in de media. Wat passeerde er allemaal?: Meerwaarde, mijn kloten!, Nooit gewist, En dan nu echt Ter Zake, Iets zonder boeken, Media Culpa (fucking slechte woordspeling) en nog zo vanalles. Maar kijk: we zijn er uitgeraakt en Canvas heeft ingestemd met ons nieuwe voorstel. Het wordt dus 'Zonde van de zendtijd'. Klinkt goed, relativeert meteen de hele boel en het kan qua gelaagdheid tippen aan de geweldige bladerdeeg-glaceekes van de bakker hier om de hoek.
De titel viel toen we op een redactievergadering het einde van een aflevering van Blokken bespraken. In die uitzending had Ben Crabbe zich gespeeld boos gemaakt op de kandidaat omdat het spel twee minuten te vroeg gedaan was. Hij vond er dan niet beter op om die twee resterende minuten vol te lullen met een uitleg over waarom hij nog twee minuten moest lullen.

Zonde van de zendtijd is vanaf de eerste maandag na nieuwjaar te zien op Canvas, meteen na Ter Zake. Allez, meteen na is overdreven. Het is eigenlijk Na Ter Zake, het weerbericht, een 'volgende week'-trailer, een 'nu woensdag film'-trailer, een 'zo meteen op CanvasPlus' trailer én een Boodschap van Algemeen Nut waarvan het algemeen nut ver te zoeken is. Het gaat nog altijd over wat Bert en (die andere) Henk zien, lezen en horen in de media en waar ze vragen bij hebben. U weze gewaarschuwd.

Geen opmerkingen: