het leven volgens henkdecorte

05 maart 2009

Ik ben supporter van de KBVB

Bij de Belgische voetbalbond hebben ze een probleem. Allez, ze hebben daar heel veel problemen maar die zijn allemaal samen te vatten als: De Belgische Voetbalbond is een probleem op zich.Enkele dagen geleden slaagde de KBVB er al in om zich compleet belachelijk te maken met haar oplossing voor de problematiek van de kwetsende spreekkoren: ze sturen een paar spionnen naar de wedstrijden die dan moeten rapporteren wat er door de supporters gezongen wordt. Probleem opgelost.

Trouwens, zouden die rapporten bestaan uit notenbalk-papier?
Ik zou als supporter en spreekkoorlid meteen op zoek gaan naar pipo's die een notaboekje of een dictafoon bij hebben en daar dan vlak naast gaan staan om wat onschuldige kinderliedjes te zingen. Kinderliedjes met véél tekst.
Wat is er trouwens mis met die spreekkoren, zelfs als ze racistisch of vrouwonvriendelijk zijn? Dat hoort toch gewoon bij de psychologische oorlogsvoering die bij topsport hoort? Als je daar als speler niet tegen kan ben je een sissie. En dan weten we meteen ook wie die homofiele voetballers zijn die nog uit de kast moeten komen.
Die spreekkoren zijn misschien niet netjes, getuigen zelden van goede smaak en zijn bovendien vals gezongen maar denkt de KBVB echt dat ze dat supportersgild kunnen opvoeden door dingen te verbieden? Wat doet een stout en niet al te snugger kind als je het iets verbiedt? Uitdagen heet zoiets.

En alsof ze hun debiliteit hiermee nog niet voldoende bewezen hadden deden ze er nu nog een schepje bovenop: iedereen die wil gaan kijken naar de interland België-Bosnië van 28 maart moet een contract ondertekenen waarin staat dat je voor België supportert en niet voor de tegenstander. Als Bosniër moet je maar in Bosnië je ticket halen, want o wee, je zou maar eens als Bosnië-supporter tussen de harde kern van de RodeDuivels-supporters moeten terechtkomen! De rellen, gevechten en lynchpartijen zouden niet meer te overzien zijn. En dan zwijgen we nog over de kwetsende spreekkoren.
Voor de KBVB is het een probleem als de supporters van twee teams die op het veld toch ook maar gewoon door elkaar lopen, in de tribunes door elkaar zouden zitten. Stel je voor dat je getrouwd bent met een Bosnische vrouw en je wilt samen genieten van een voetbalwedstrijd tussen julie beider vaderlanden. Volgens de KBVB kan dat niet. En stel je voor dat uit dat huwelijk ook kinderen zijn ontstaan, Vlaams-Bosnische kinderen die onmogelijk kunnen kiezen en gewoon willen genieten van -hopelijk- een mooi potje voetbal. Volgens de KBVB bestaan die niet. Neutrale supporters, eenvoudige voetballiefhebbers? Dàt zijn pas sissies.

De oplossing voor beide - door de KBVB zélf gecreëerde- problemen is nochtans simpel. Zo simpel dat ze zelfs bij de KBVB zoiets konden bedenken: schaf die opdeelvakken in de voetbalstadions af. Laat alle supporters door elkaar zitten. Belgen, Bosniërs, twijfelaars, mensen die zich van dag vergist hebben, homo's, hetero's én neutrale supporters, alles door elkaar. Hoe meer ze door elkaar zitten hoe beter.
Want zo vernietig je automatisch het groepsgevoel dat van gewone supporters debiele hooligans maakt. Hooligans bestaan alleen maar dankzij hun getal. Hun drang om zich als hooligan te gedragen ontstaat pas als ze zich beschermd voelen door hun grote groep 'gelijken'. En dan sleuren ze elkaar mee in debiel negatief gedrag. Als je alle supporters door elkaar laat zitten krijg je nooit gedoe, en wellicht ook nooit meer kwetsende spreekkoren.
Behalve als er leden van het Uitvoerend Comité van de KBVB in het publiek zitten. Dat zijn namelijk hopeloze gevallen.Geen opmerkingen: