het leven volgens henkdecorte

23 januari 2020

In de koffiekamer weten ze wel beter.Update 27 jan 2020
Wie hoopte hier mijn 'Koffiekamer'-tekst te kunnen lezen moet ik teleurstellen.
Ik heb de tekst offline gehaald. Op eigen houtje, niet omdat iemand mij daartoe gedwongen heeft, wie mij kent weet dat ik mij niet zomaar laat dwingen.

Ik heb 'm eraf gehaald omdat ik er veel fijne collega's mee gekwetst heb en omdat slimme vrienden mij deden inzien dat in deze omstandigheden solidariteit belangrijker is dan kritiek, zeker naar buitenuit. En ik heb 'm eraf gehaald omdat stukken van mijn tekst gerecupereerd werden door rechtse trollen en vakbondshaters en dat wil ik hen niet gunnen.
Ik kan bijzonder kritisch zijn maar ben tegelijkertijd ook zeer loyaal aan de VRT. Ja, dat kan.

Want dat is net het punt: alle (kijk, nu doe ik het zélf!) VRT-medewerkers willen namelijk hetzelfde: een sterke VRT.
Een openbare omroep die rechtop blijft staan in een zeer wankel Vlaams medialandschap.
Even rechtop als de met fletse fluo-lampjes versierde zendtoren in de Brusselse skyline.

Want, laat mij duidelijk zijn:

Ook ik word razend over de politieke stratego die boven onze hoofden wordt gespeeld.
Ook ik maak mij zorgen over hoe de besparingen doorgevoerd worden.
Ook ik word kwaad elke keer wanneer politici of opiniemakers de VRT bewust als een onbetrouwbaar links bastion afschilderen.
Ook ik word razend als ik zie hoe onze directeur Productie en Media zijn boekje meer dan te buiten ging.
En, ook ik vind dat we als VRT-medewerkers op een crisismoment als dit ‘een signaal’ moeten geven dat we dat allemaal niet langer pikken.

Alleen verschilde ik heel erg van gedacht met Iedereen VRT en de vakbonden over de manier waarop we dat ‘signaal’ hadden moeten geven. 
Ik had liever een andere vorm van protest gezien dan een klassieke staking, maar eens die staking onafwendbaar bleek stond ik uiteraard mee achter het protest.

Ik ben de voorbije week al rechtse zak, rat, verrader, profiteur, bazenpoeper, naïeveling, dommerik, en onnozelaar genoemd. Kazakkendraaier, tjeef en lafaard kunnen er dus nog wel bij.

Leve de VRT!
Leve de Koffiekamer!10 opmerkingen:

Unknown zei

De koffiekamer van de VRT is géén referentie ,net zo min een café een referentie is ...

Frank De Beul zei

Prachtig artikel,maar olala,dat zal niet echt goed overkomen bij de kampioenen van de vrije meningsuiting.

Silver zei

Blij te vernemen dat niet iedereen, bij de VRT, met dezelfde ingesteldheid werkt. Er is nog hoop voor een goed zender !

Anoniem zei

R E S P E C T!!!!
Eindelijk iemand met de ballen om wat er echt leeft en speelt daar bij de VRT naar buiten te brengen!
Nu hopen dat ze deze brave man zijn carrière niet gaan proberen te kelderen want de mannen aan de macht houden niet zo van tegenspraak

Anoniem zei

Neen, de ivoren torens zijn daar beter geschikt voor!

Anoniem zei

Jullie zijn helden, ieder natuurlijk zijn eigen mening. Mijn mening, wij moeten steeds meer doen met minder middelen.
Een beetje collegialiteit zou op zijn plaats zijn. Blijkbaar weet je perfect welke taken iedereen moet uitvoeren, ga je ff zeggen dat er zeker nog mensen en diensten mogen verdwijnen. Wel mijn mening na +20 jaar, van jawel een collega, geef morgen u ontslag, ben je onmiddellijk verlost van die waanideeën, help je besparen. Uit je ongenoegen over de staking, maar een beetje respect voor collega's, is dat mss nog mogelijk.

Anoniem zei

ik hoop dat de anoniem geen journalist is, want een lamentabele schrijfstijl...

Anoniem zei

Beste Henk,

Het klopt dat hier vooral de kijkers mee getroffen worden maar het benieuwt me welk alternatief je ziet waar je rechtstreeks de beleidsmakers mee kan treffen?

Ik kan er ook begrip voor opbrengen dat je niet akkoord gaat met de staking, kan sommige bemerkingen wel plaatsen. Maar ben je ter plekke op de VRT rechtstreeks in gesprek gegaan met de vakbonden om je bemerkingen/tegenargumenten/ .... mee te geven of in gesprek te gaan met hen? Het lijkt me dat je vooral de 'vrt-haters' (zoals je ze zelf noemt) wind in de zeilen geeft. Of was het net dat wat je wou bereiken?

Hierbij wil ik toch nog meegeven dat het zinnetje "Bij elke staking wrijven de VRT-haters zich hardop lachend", hier wel zeer zuur klinkt. Wat denk je dat de VRT-haters nu zullen doen als ze jou en je collega hun ontboezemingen zullen lezen? Juist, ja, ze zullen nog meer hardop lachen en in hun handjes wrijven Goe bezig zou ik zeggen.

Anoniem zei

De staking van maandag is een actie van Iedereen VRT die op 5 december 600 personeelsleden op de been wist te brengen voor een mars naar het martelaarsplein samen met de vakbonden. (bij de VRT is de helft van de personeelsleden aangesloten bij een vakbond) Wie moet het personeel dan wel vertegenwoordigen? Je stelt het voor alsof een marginaal clubje klagers en werkonwilligen de boel gijzelt, ik stel voor dat je maandagmorgen voor zes uur piket komt staan in de kou en de regen, wees welkom.

Unknown zei

Lees dit graag, er is nog hoop in dit leven...moedig en moet worden gesteund...